Βασικές συμβουλές για τους υποψήφιους αγοραστές ενός παραδοσιακού τόξου

Συχνά, δεχόμαστε ερωτήσεις, αναφορικά με το πως ένας υποψήφιος αγοραστής τόξου πρέπει να επιλέγει το κατάλληλο για αυτόν τόξο και αφού το αποκτήσει ποιά είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει.

Παρατίθενται παρακάτω μερικές βασικές συμβουλές που θεωρούμε πως θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη...

 

Βασικές συμβουλές για τους υποψήφιους αγοραστές ενός παραδοσιακού τόξου

 

 1. Αν πρόκειται για την πρώτη σας αγορά, μην ξεκινήσετε από ένα πολύ ισχυρό για τα μέτρα σας τόξο. Αν κάνετε λάθος επιλογή, είναι πιθανό να χάσετε όλη την απόλαυση που νοιώθετε όταν τοξεύετε! Συμβουλευτείτε σχετικά τον Υπεύθυνο της τοξοβολίας.

 2. Ένας εύκολος τρόπος για να «ταιριάξετε» τη δύναμή σας με το κατάλληλο τόξο, είναι ο εξής: τεντώστε τη χορδή του τόξου (χωρίς να έχετε οπλίσει με βέλος) μέχρι το δικό σας σύνηθες σημείο τεντώματος και κρατήστε το σε αυτή τη θέση για περίπου 15 δευτερόλεπτα. Αν τα χέρια σας αρχίσουν να τρέμουν μέσα σε αυτό το διάστημα, τότε το τόξο αυτό δεν είναι το κατάλληλο για εσάς. Ξαναπροσπαθήστε με ένα λιγότερο δυνατό τόξο (μικρότερου λιβράζ).

 3. Προσπαθήστε να δοκιμάζετε ένα τόξο πριν το αγοράσετε. Μπορεί να σας ευχαριστεί αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες, αλλά σημασία έχει δεν έχει μόνο η εμφάνιση αλλά πάνω από όλα να απολαμβάνετε τις τοξεύσεις σας! Πειραματιστείτε και μην βιάζεστε...

 4. Δεν είναι ανάγκη το πρώτο σας τόξο να είναι ακριβό. Ακόμη και στο εύρος 100-150 ευρώ, υπάρχουν αξιόλογες επιλογές τόξων που μπορεί να σας συντροφεύουν για χρόνια.

 5. Τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε όταν πρόκειται να αγοράσετε ένα παραδοσιακό τόξο είναι:

  1. Η δύναμη του τόξου (draw weight), η οποία μετριέται σε λίβρες (1 λίβρα = 0,454 κιλά)

  2. Το μέγιστο άνοιγμα του τόξου (draw length), το οποίο μετριέται σε ίντσες (1 ίντσα = 2,54 εκατοστά), σε σχέση με το δικό σας άνοιγμα.

Αν δεν κατανοείτε τις παραπάνω έννοιες, μην προχωρήσετε σε αγορά ενός τόξου αν πρώτα δεν μιλήσετε με κάποιον που είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει.

 

Βασικές συμβουλές για τους ιδιοκτήτες ενός παραδοσιακού τόξου

 

 1. Πριν από κάθε προπόνηση τοξοβολίας, ελέγξτε με τον ενδεδειγμένο τρόπο την κατάσταση του τόξου και των βελών σας ώστε να προληφθούν ανεπιθύμητα ατυχήματα. Εάν δεν γνωρίζετε ποιός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος, συμβουλευτείτε τον Υπεύθυνο τοξοβολίας.

 2. Μην τοξεύετε με τόξο του οποίου η χορδή έχει «κομμένες» ή φθαρμένες ίνες. Ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος είναι πολύ υψηλός! Έχετε πάντοτε μαζί σας μια δεύτερη χορδή, ιδιαίτερα όταν συμμετέχετε σε αγώνες.

 3. Πριν από κάθε τόξευση, «να ζεσταίνετε» το τόξο σας ακολουθώντας τη συγκεκριμένη διαδικασία που θα σας υποδείξει ο Υπεύθυνος τοξοβολίας.

 4. Το κρύο και η ζέστη θεωρητικά δεν βλάπτουν το τόξο, εφόσον η θερμοκρασία είναι ανεκτή στον τοξότη που το χρησιμοποιεί. Όμως στο μέτρο του εφικτού, καλό είναι να αποφεύγετε την έκθεση του τόξου σε ακραίες συνθήκες.

 5. Η υγρασία και η βροχή αποτελούν μεγάλους εχθρούς του τόξου σας. Μην το αφήνετε εκτεθειμένο στην υγρασία και στεγνώστε το καλά με μια πετσέτα στην περίπτωση που βραχεί, το συντομότερο δυνατό.

 6. Μην ακουμπάτε το τόξο σας στο έδαφος. Αν τα άκρα του τόξου έρθουν με δύναμη σε επαφή με μια σκληρή επιφάνεια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκληθεί κάποιο μικρό ράγισμα, το οποίο σύντομα θα οδηγήσει στην αχρήστευσή του. Όπως θα διαπιστώσετε, οι περισσότεροι τοξότες το ακουμπούν πάνω στα υποδήματά τους όταν θέλουν να ξεκουραστούν.

 7. Το τόξο πρέπει να παραμένει πάντοτε αφοπλισμένο στη θήκη του, σε θερμοκρασία δωματίου. Να το οπλίζετε μόνο όταν επιθυμείτε να τοξεύσετε. Αν το τόξο παραμένει συνεχώς οπλισμένο χωρίς λόγο, τότε σταδιακά θα χάσει σημαντικό μέρος της δύναμής του.

 8. Μην κάνετε ούτε μια τόξευση αν προηγουμένως δεν έχετε ακολουθήσει το προβλεπόμενο πρόγραμμα προθέρμανσης. Είναι κρίμα να μείνετε εκτός προπονήσεων για ένα-δύο μήνες επειδή «βαρεθήκατε» να κάνετε προθέρμανση δεκαπέντε (!) λεπτών.

 9. Κάντε τους παραπάνω κανόνες μέρος της τοξευτικής σας «ρουτίνας» και  θα έχετε τη χαρά να απολαύσετε πολλές ώρες ασφαλών τοξεύσεων.

 

      Του Θεόδωρου Πρινιωτάκη

 

 

 

 

 

© 01/2018 

Επιτρέπεται η  αναδημοσίευση του κειμένου, εφόσον αναφέρονται:

Η ΠΗΓΗ: «ΩΡΙΩΝ - Έλληνες Ιπποτοξότες», www.orionarchery.gr και 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΡΙΝΙΩΤΑΚΗΣ (t_prin@yahoo.com)

 Η μη τήρηση των ως άνω ενδέχεται να οδηγήσει σε όπως αυτές ορίζονται από τον νόμο.