ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΝΑ ΤΟΞΕΥΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ;

 

Όσο περισσότερο ασχολούμαι με την παραδοσιακή τοξοβολία, τόσο περισσότερο διαπιστώνω το βάθος της τέχνης και το πλήθος των παραγόντων που επηρεάζουν την κάθε ξεχωριστή βολή. Ως τώρα, έχω καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα τα οποία εκτιμώ ότι θα βοηθήσουν τους νεότερους  τοξοβόλους να έρθουν πιο κοντά στο επιθυμητό, το οποίο δεν είναι άλλο από την επίτευξη της «τέλειας τόξευσης» και τη συναισθηματική ολοκλήρωση που αυτή η βολή συνεπάγεται.

 

Πέρα από τεχνικές λεπτομέρειες και «ειδικές» συμβουλές, πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιες θεμελιώδεις αρχές οι οποίες είναι οικουμενικές και σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθούνται, ακόμη και όταν μιλάμε για μια τελείως ενστικτώδη διαδικασία όπως είναι η παραδοσιακή τοξοβολία.

Τονίζω ότι τα παρακάτω αποτελούν προσωπικές σκέψεις,  που προκύπτουν από βιωματική μάθηση και ουδόλως έχουν σκοπό να περιορίσουν την ελευθεριότητα και το προσωπικό στοιχείο που διέπει αυτή την αρχέγονη τέχνη.

Ας τους παραθέσουμε λοιπόν:

 

  1. Η παραδοσιακή τοξοβολία είναι μια Βιωματική διαδικασία...

Όσο και να το «ψάχνετε», όσα βιβλία και να διαβάσετε, όσο και να οραματιστείτε τον σωστό τρόπο για να τοξεύετε, αν δεν πραγματοποιήσετε μερικές χιλιάδες βολές, δεν θα καταφέρετε να βρείτε την εσωτερική σας αλήθεια και τον δικό σας ιδανικό τρόπο τόξευσης.

  2. Βρείτε την εσωτερική σας γαλήνη πριν τοξεύσετε.

Όλα ξεκινούν από τη διάθεσή σας, πριν καν ακόμη ακουμπήσετε το τόξο σας. Δεν είναι δυνατόν να ευχαριστηθείτε τις τοξεύσεις σας εάν κουβαλάτε στο μυαλό σας όλα τα βάρη του κόσμου... Αφιερώστε Χρόνο (όσο Χρόνο χρειάζεται), για να διώξετε από το μυαλό σας τα προβλήματα της καθημερινότητας και να επικεντρωθείτε ψυχή και σώμα στην επιθυμία σας να τοξεύσετε. Είτε το κάνετε για εκτόνωση, είτε για να γυμναστείτε, είτε για να «ξεφύγετε», η ουσία είναι μια: νοιώθετε την ανάγκη/επιθυμία να τοξεύσετε βέλη!! Ευχαριστηθείτε το λοιπόν, ή μην το κάνετε καθόλου. Μην ξεχνάτε: πρόκειται να ασκηθείτε στην ενστικτώδη τοξοβολία, που σημαίνει να αφήσετε τον εσώτερο εαυτό σας να πάρει για λίγο τον έλεγχο.

  3. Κάντε σωστή και ολοκληρωμένη προθέρμανση!!

Για όσους μας έχετε γνωρίσει, ξέρετε την προσήλωσή μας σε ένα απλό μα απαράβατο κανόνα: «μην πιάνετε τόξο αν δεν έχετε «ζεστάνει» με τον προβλεπόμενο τρόπο τις απαραίτητες μυικές ομάδες». Πιστέψτε μας, αν «βαρεθείτε» να κάνετε ολοκληρωμένο ζέσταμα, οι πιθανότητες τραυματισμού είναι μεγάλες!!

 

 

  4. Σωστή Στάση (ας ξεκινήσουμε από την «πλαγία»)

Βρήκατε την εσωτερική σας γαλήνη και κάνατε και το ζέσταμά σας; Εντάξει λοιπόν, λογικά το κορμί σας είναι χαλαρό και έτοιμο. Σωστά; Μήπως όχι και τόσο; Μήπως παραμένετε δύσκαμπτοι; Ωραία, ας τα πάρουμε ένα ένα. Πάρτε μια βαθυά αναπνοή και χαλαρώστε. Σταθείτε σε πλάγια θέση, με τα πέλματα στο ύψος των ώμων και τις μύτες των ποδιών παράλληλα μεταξύ τους και σε ορθή γωνία με το στόχο («πλαγία» στάση). Πειραματιστείτε με την ισορροπία σας μέχρι να βρείτε μια θέση που σας επιτρέπει να έχετε ένα καλό κέντρο βάρους (ελαφρώς λυγισμένα γόνατα) και να νοιώθετε ότι στέκεστε αναπαυτικά. Ιδανικά, θα πρέπει όταν βρίσκεστε σε αυτή τη στάση, η μέση σας να είναι χαλαρή, το σώμα σταθερό αλλά όχι σφιγμένο, το στήθος και οι ώμοι ανοιχτοί, η πλάτη στητή και χωρίς να καμπουριάζει, ο λαιμός και το κεφάλι ευθυτενή. Από τη σωστή στάση του σώματος πιστεύω πως ξεκινούν όλα στην παραδοσιακή τοξοβολία. Η κατάκτησή της είναι επίσης βιωματική, απαιτεί τη διάθεση αυτογνωσίας, προσωπική προσπάθεια και συνεχή επανάληψη.

  5.  Φυσική Αναπνοή

Κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας της τόξευσης, η αναπνοή πρέπει να είναι φυσική και αβίαστη, βοηθώντας όλο το σώμα να αποκτήσει την απαιτούμενη αίσθηση ηρεμίας και συγκέντρωσης που απαιτείται. Ο τοξότης διατηρεί φυσική την αναπνοή καθ’όλο το χρόνο που σημαδεύει, παίρνει μια μακρυά βαθιά εισπνοή την ώρα που τεντώνει τη χορδή του τόξου και εκπνέει επίσης βαθιά κατά την απελευθέρωση του βέλους

  6. Σωστό κράτημα του τόξου

Ο τοξότης αντιλαμβάνεται το τόξο του ως μια προέκταση του εαυτού του. Δεν το σφίγγει με όλη του τη δύναμη διότι τότε ο κραδασμός της τόξευσης αντί να εκτονώνεται, μεταφέρεται στο χέρι και κατ’επέκταση στο σώμα του τοξότη. Δεν το κρατά σα να πρόκειται για ένα «ξένο σώμα» γιατί τότε και η τόξευση θα έχει αποτέλεσμα «ξένο» στον ίδιο τον τοξότη. Το ίδιο το τόξο οδηγεί το χέρι στο σωστό σημείο διακράτησης, ας αφήσουμε το ένστικτό μας να το βρεί. Τα δάκτυλά μας αναπαύονται πάνω στο τόξο και δεν το σφίγγουν και με την άφεση του βέλους επιτρέπουμε στο τόξο να ακολουθήσει την φυσική πορεία εκτόνωσης (katra). Ο καρπός είναι ευθυγραμμισμένος με το υπόλοιπο χέρι, ο αγκώνας κοιτάζει προς τα έξω και όχι προς τα κάτω (όποιος ακολουθήσει αυτή την τελευταία συμβουλή, θα αποφύγει μερικές όμορφες μωβ μελανιές στο εσωτερικό μέρος του χεριού του – αν δεν ξέρετε ήδη, σύντομα θα καταλάβετε τί εννοώ). Το χέρι δεν είναι τελείως τεντωμένο (ένας «αέρας» στον αγκώνα) και δεν βγαίνει πιο έξω από τον ώμο. Είμαστε επίσης «υποψιασμένοι» ότι το χέρι που κρατάει το τόξο έχει την τάση να μετατοπίζεται (λιγότερο ή περισσότερο) την ώρα που τραβάμε τη χορδή, συνεπώς μαθαίνουμε να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις μέχρι να διαχειριστούμε το συγκεκριμένο φαινόμενο.

  7. Αρμονικό Άνοιγμα

Μερικές φορές ο ενθουσιασμός μας κυριεύει και τα κάνουμε όλα βιαστικά. Χαρακτηριστικά, βλέπουμε πολλές φορές τοξότες οι οποίοι τεντώνουν τη χορδή του τόξου με μια αφύσικη βιασύνη, η οποία φαντάζει τελείως παράταιρη στον θεατή. Αν ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την παραδοσιακή τοξοβολία είναι η αρμονία των κινήσεων του τοξότη, τότε η αρμονία αυτή καταργείται ουσιαστικά από ένα βεβιασμένο τέντωμα της χορδής. Η ισορροπία του σώματος διαταράσσεται, η σταθερότητα των μυών (ιδιαίτερα) των χεριών αποσυντονίζεται, η εσωτερική ηρεμία διαταράσσεται. Ένα φυσικό, αβίαστο τέντωμα της χορδής, εκτός από ένα πολύ όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα προσφέρει και μια εσωτερική και εξωτερική αρμονία και επιτρέπει στον τοξότη να ελέγχει την τοξευτική του στάση

  8. Αβίαστη τόξευση

Σε συνέχεια του «αρμονικού ανοίγματος», έρχεται η αβίαστη τόξευση. Ζητούμενο είναι, η άφεση του βέλους να γίνεται με την ίδια φυσικότητα που έχει η ίδια μας η αναπνοή. Δεν δίνει ο εγκέφαλός μας το μήνυμα στα δάχτυλα να απελευθερώσουν τη χορδή του τόξου. Αντιθέτως, η διαδικασία της άφεσης είναι τελείως φυσική και υποσυνείδητη και έρχεται ως η ολοκλήρωση όλης της τοξευτικής διαδικασίας που προηγήθηκε.

  9. Ενσυναίσθηση

Η παραδοσιακή τοξοβολία μας επιτρέπει να ερχόμαστε πιο κοντά στο φυσικό μας περιβάλλον και να «θυμόμαστε» αυτά που κάποτε ήταν μερός της ζωής των προγόνων μας. Οι τοξεύσεις του παραδοσιακού τοξότη δεν γίνονται σε ένα αποστειρωμένο κλειστό περιβάλλον με τεχνητό φωτισμό. Οι παράμετροι που επηρεάσουν τη βολή στο φυσικό περιβάλλον είναι αμέτρητες. Η ένταση και η κατεύθυνση του ανέμου και η κίνηση που προκαλούν στα κλαδιά των δέντρων, η θέση του ήλιου και οι σκιές που δημιουργούνται, η κλίση και ενδεχομένως η αστάθεια του εδάφους, η αδυναμία υπολογισμού των αποστάσεων, η εμφάνιση στόχων στους οποίους ο τοξότης καλείται να τοξεύσει για πρώτη φορά («πανικός στόχου») και πολλά ακόμη στοιχεία, κάνουν την κάθε βολή να είναι μοναδική. Όλα αυτά καθιστούν την «τυποποίηση» της κάθε βολής σχεδόν αδύνατη και επιτάσσουν το ξύπνημα και την ενεργοποίηση του ενστίκτου. Ως ενσυναίσθηση λοιπόν ας ορίσουμε την συνειδητή και ασυνείδητη αντίληψη όλων εκείνων των παραμέτρων που μπορεί να επηρεάσουν την κάθε μας τόξευση. 

 

Του Θεόδωρου Πρινιωτάκη

 

 

 

 

 

 

 

© 01/2018 

Επιτρέπεται η  αναδημοσίευση του κειμένου, εφόσον αναφέρονται:

Η ΠΗΓΗ: «ΩΡΙΩΝ - Έλληνες Ιπποτοξότες», www.orionarchery.gr και 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΡΙΝΙΩΤΑΚΗΣ (t_prin@yahoo.com)

Η μη τήρηση των παραπάνω προϋποθέσεων στη περίπτωση αναδημοσίευσης, μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές, διοικητικές και αστικές κυρώσεις.